Historiek
Twee broers, één droom: daar begon het ooit mee. Jan Foubert (1984) en Carlos Foubert (1985) droomden van een toffe plek waar iederéén welkom is om te genieten van ijs en chocolade. Of zoals ze in Sint-Niklaas zeggen: ‘Een tof spèl woarda alleman e pieleke kààt mee sjoklat kan kommen eten.’ Op 8 juni 2010 was het zover: Cremerie & Chocoladebar Foubert opende de deuren, en sindsdien worden die deuren zowat elke dag platgelopen. Maar om te weten hoe het zover gekomen is, moeten we eerst een stapje terug in de tijd.
In de jaren 70 hield de grootvader van Jan en Carlos de legendarische Platenwinkel Willy Hermans open, op de plek in de Stationsstraat waar vandaag Cremerie Foubert en ‘t Centerken gevestigd zijn. Beroemde artiesten kwamen er hun werk promoten, en muziekliefhebbers die oud genoeg zijn om er nog in de platenbakken te hebben gegrabbeld, kennen misschien nog de slogan ‘Zeg maar Willy tegen Hermans’.
Rond de jaren 80 breidde de platenwinkel uit met een sandwichbar, temidden van de singles en lp’s. Met de teloorgang van de lp verdween ook de platenzaak, maar met de sanwichbar liep het gesmeerd. Onder leiding van de ouders van Jan en Carlos groeide ze uit tot ’t Centerken zoals we dat vandaag kennen. Wist je trouwens dat ‘t Centerken zijn naam dankt aan die muzikale erfenis? Voor een single op de platenspeler kon, moest je eerst het gat in het midden van het plaatje opvullen met een rond plastic schijfje. In de volksmond: een centerken.
In de loop der jaren ging het van een mekka voor platen naar een mekka voor mokka. Van vinyl naar vanille. Want in 2010 staken Jan en Carlos de ondernemende handen uit de mouwen, vastberaden om voortaan de desserts van ‘t Centerken te verzorgen. ‘We hebben ons heel bewust beperkt tot desserts met ijs,’ zegt Jan daarover. ‘Je kunt je kaart volproppen met van alles en nog wat, maar uiteindelijk wilden we liever één ding écht goed doen. Groot zijn iets kleins.’
Zoals gezegd gingen vanaf 8 juni 2010 de deuren in de Stationsstraat open. ‘Vanaf het derde weekend stonden de mensen tot buiten aan te schuiven en sindsdien is het niet meer stilgevallen,’ blikt Jan dankbaar terug. Dankzij die trouwe schare fans kon Cremerie Foubert elk jaar een beetje meer groeien.
2012
De eerste twee ijskarren gaan de baan op. De vernieuwende aanpak van de app waarmee je een ijskar ‘roept’ zal uitgroeien tot een groot succes.
2013
Door de vele aanvragen voor feesten, komen er meteen twee ijskarren extra bij. Daarnaast ziet ook de webshop het levenslicht.
2014
Cremerie Foubert wint de award ‘Retailer van het Jaar’ tijdens de eerste editie van de Avond van de Economie.
2015
Er komen nog eens vier ijskarren bij, maar daar stopt het niet. In samenwerking met Van Poeck opent in de Stationsstraat de pop-upkoffiebar Blent. En nadat Foubert al jaren actief was in Antwerpen als pop-up (Bocadero op ‘t Schoon Verdiep) opent een permanente vestiging op de Antwerpse Grote Markt. Jep, 2015 was druk, druk, druk!
2017
Het laatste beetje plek op de parking raakt helemaal vol, want er komen nog eens zeven ijskarren bij.
2021
Toch nog een klein plekje gevonden op de parking. Ijskar 15 en 16, bueno & unicorn zijn een feit!
2022
We kochten het pand rechts van de cremerie, verhuisden onze brasserie centerken en verviervoudigden het aantal zitplaatsen van ons ijssalon in Sint-Niklaas
Heden en toekomst
Vandaag produceert foubert ijs voor z’n eigen ijssalon, andere ijssalons onder eigen label of private label, ijskarren, webshop en B2B. We zetten ons elke dag opnieuw keihard in om duizenden klanten te plezieren. Dat kan tellen, niet? Twee broers, één droom: daar begon het mee. En de rest is geschiedenis.
Missie en visie
Bij Foubert proberen we méér te doen dan gewoon bolletjes ijs te scheppen. In de eerste plaats willen we iedereen gelukkig maken met een smaakbom waarvoor de hashtag #yum is uitgevonden. Onweerstaanbaar ijs tegen een betaalbare prijs. Dat rijmt niet alleen, ‘t is kort gezegd ook waar we voor staan. Maar daarnaast schuilen er ook enkele waarden achter alles wat we doen, een soort filosofie. En we hopen dat die even fel gesmaakt wordt als ons ijs.
Toegankelijk voor iedereen
Die smaakbom komen proeven moet voor iederéén mogelijk zijn, vinden wij. Daarom hebben we ons zaak 100 procent rolwagenproof gemaakt. Van de entree en de toog tot de wc: over elk aspect is nagedacht zodat rolstoelgebruikers overal makkelijk bij kunnen. Dat leverde ons al de prijs op voor ‘Meest toegankelijke handelszaak van Sint-Niklaas’. Daarnaast is de menukaart ook beschikbaar in braille, zodat ook blinden en slechtzienden makkelijk het aanbod kunnen ontdekken. En ook aan ouders met kindjes is gedacht. Merk je dat je een potje babyvoeding bent vergeten meenemen? Geef een seintje aan ons personeel: wij hebben altijd enkele potjes klaarstaan om je uit de nood te helpen. Mét fruit, maar zonder ijs, voor alle duidelijkheid 😉
Altijd open
Eigenlijk is het simpel: is het geen Kerstmis of Nieuwjaar? Dan zijn we open. Zeven dagen op zeven. Ook op zon- en feestdagen, en zonder jaarlijks verlof. Krijg jij om half elf ‘s avonds een goestingske in Foubert Rocher-ijs, maar regent het pijpestelen? Als jij de moeite doet om je door zulk weer te verplaatsen, dan kunnen we niet anders dan open blijven om dat goestingske te vervullen. Daar mag je op rekenen.
Duimpje omhoog voor het milieu
We denken groen, en dan bedoelen we niet alleen dat er pistache-ijs in ons assortiment zit. Waar mogelijk proberen we een positieve impact te hebben op het milieu. Denk maar aan de 180 zonnepanelen die op het dak van ons magazijn liggen, om onze ijskarren op te laden met groene stroom. Daarnaast hebben we ook oog voor de korte keten. Zo is de melk voor het ijs van onze ijskarren van de Wase Hollebeekhoeve. En ook de toekomst oogt groen: vanaf 2021 bannen we alle plastic potjes, bakjes en lepeltjes en vervangen we ze door milieuvriendelijker PLA-karton en andere alternatieven.
Innovatief, da’s een gerief
De achtergrond van mede-zaakvoerder Jan Foubert ligt in de IT, en dat komt weleens van pas. Wanneer er een app moet worden geschreven om onze ijskarren te tracken en op te roepen, bijvoorbeeld. Of wanneer er een heel computersysteem uitgedokterd moet worden om die ijskarren vervolgens zo efficiënt te laten rondtoeren. Wist je trouwens dat er één van onze ijskarren bij wijze van experiment is uitgerust met zonnepanelen op het dak? En dat onze webshop met thuisleveringen al in het prille 2013 een pioniersrol vervulde. Hou ons zeker in de gaten, want we zijn nog lang niet klaar met leuke innovaties.
Liefde voor de stiel
Alles wat we maken, komt voort uit een liefde voor lekker eten. Daar wordt ons team van patissiers dag in, dag uit door gedreven. Soms neemt onze nieuwsgierigheid de bovenhand. Als iemand de vraag opwerpt ‘Wat zou er gebeuren als we dinosauruskoeken mengen met ijs?’ dan twijfelen we geen seconde maar proberen we dat gewoon. En als dat vervolgens een lekkere nieuwe ijssoort oplevert waar jong en oud met veel smaak van komt genieten, dan maakt ons dat des te gelukkiger.
Transparant is ook plezant
We werken met een open keuken, en dat doen we heel bewust. Zodat jij kan zien hoe het er écht aan toegaat. Daar hoort weleens een spatje chocolade tegen het plafond bij of een hectisch moment, maar zo weet jij zeker dat alles met de nodige zorg wordt bereid. Ook in onze communicatie willen we die openheid nastreven. Heb je een ijskar gereserveerd voor een feest, maar is die 10 minuten later omdat ie in de file staat? Dan sturen we je een sms en zeggen we je gewoon zoals het is.
Feel good
Wie een hele week op z’n eten heeft gelet, verdient een guilty pleasure, toch? Stap je bij Foubert binnen, dan zorgen we ervoor dat je zonder honger weer buitenstapt. En dat je in tussentijd vollenbak kunt genieten. Gewoon, zoals jij bent, en zoals jij dat wil. Of dat nu achterstevoren of ondersteboven is. Is er een hoekske af? Neem er dan een koekske bij. Kom binnen, zet u en geniet. Welkom bij Foubert!